Gravoform a látássérültek szolgálatában

Utastájékoztató tábla Braille feliratokkal

Braille feliratozással készült információs táblák, taktilis térképek

Cégünk az országban egyedülálló módon, házon belüli tapasztalattal rendelkezik Braille írással készült, akadálymentes feliratok gyártásában. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több megrendelőnk választja az épületen belül elhelyezett térképek, információs és irányítótáblák akadálymentes változatát. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos feliratozáson túl a vakok és gyengénlátók számára kitapogatható Braille feliratokat is elhelyezünk a táblákon.

Így készülnek a Braille feliratos táblák

Az általunk használt gép először apró lyukakat mar a felirati táblába, amelybe aztán beilleszti a kis golyószemeket. Ezek többféle színválasztékban is elérhetőek, így hozzáigazíthatók a tábla megjelenéséhez. Az ily módon elkészült táblák nem csak hasznosak hanem esztétikusak is, és egyúttal kifejezik a vállalat szociális érzékenységét. Vagyis akár egyfajta marketing eszközként is szolgálnak.

Az évek alatt többféle, a vakok és gyengénlátok számára is olvasható információs táblát gyártottunk és installálltunk megrendelőink kérésére.

Sokszor kapunk felkérést iskoláktól, egyetemektől és egészségügyi intézményektől taktilis térképek elkészítésére. Az ilyen térképek a látássérültek számára is értelmezhető, kitapintható részletekkel rendelkeznek az eltérő szintfelületű ábráknak köszönhetően. Az esetek legnagyobb többségében tartalmaznak a Braille íráson felül síkírást is, így a látó emberek számára is megfelelő tájékoztatást nyújtanak.

Braille feliratokat és taktilis térképeket tartalmazó információs tábla az M2 metró vonalán

Az általunk gyártott Braille táblák segítik a tájékozódást, ügyintézést

A BKV Zrt. megbízásából készült, taktilis térképeket is tartalmazó tábláink a közösségi közlekedésben segítik a nem látó utasokat. Ügyfeleink leggyakrabban az ajtótáblákhoz kérnek Braille feliratozást. A közelmúltban az OTP bankjegykiadó automaták akadálymentesítési projektjében vettünk részt. Ennek során az ATM-ek nagy részét Braille feliratokkal láttuk el, így már a látássérültek is tudják azokat használni segítség nélkül.